Mijn webstek

Welkom op mijn eigenste webstek. Opmerkingen zijn hier steeds meer dan welkom.MD5 hash generator

MD5 hash generator is een tool die helpt om een paswoord te beveiligen met een niet te kraken encryptie, bijvoorbeeld om gegevens in een database te beveiligen.

MD5 hash genereren.
Geef een tekenreeks in en klik op "MD5 genereren"

Wat is het MD5 algoritme?
Het MD5 algoritme berekent van een tekst een bijbehorende code van precies 32 karakters (de hash). Ongeacht de lengte van de orginele tekst, de hash is altijd 32 karakters lang. Een kleine verandering in de orginele tekst levert een volledig andere hash op.

MD5 werkt slechts in 1 richting.
De kracht van het MD5 algoritme is dat het zeer moeilijk is om van de hash terug te rekenen naar de orginele tekst. Het is als een branduitgang. Van binnen uit gaat de deur heel makkelijk open, sta je eenmaal buiten en is de deur dichtgevallen is het niet meer mogelijk terug te gaan.

MD5 en paswoorden.
Met het MD5 algoritme kan bijvoorbeeld veiliger omgegaan worden met paswoorden. In plaats van het paswoord in gewoon tekstformaat wordt de MD5 hash opgeslagen. Wanneer de gebruiker bij een volgende bezoek wederom zijn paswoord invoert wordt er een MD5 hash gemaakt en vergeleken met de reeds opgeslagen MD5 hash. Als deze twee hetzelfde zijn, dan waren de paswoorden ook hetzelfde. Het paswoord zelf hoeft dus niet meer opgeslagen te worden.

Designed by Andréka Luc Copyright © 2000 - 2023